میکرونیدلینگ روشی برای جوانسازی پوست و رفع جای جوش، لک و آبله
میکرونیدلینگ یکی از روشهای پرطرفدار جوانسازی پوست است که نشانههای پیری را کاهش میدهد و مشخص بودن جای جوش را به حداقل میرساند. محبوبیت این روش جوانسازی به دلایل مختلفی در حال افزایش است که دو مورد آنها از بقیه مهمتر است؛ میکرونیدلینگ با استفاده از دستگاه SkinPen انجام میشود که با آن میتوان به کلیه نقاط بدن دسترسی داشت، به علاوه میکرونیدلینگ درمانی ایمن برای انواع پوست است.
تاریخچهای از میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ نخستین بار در سال ۱۹۰۵ توسط یک متخصص پوست آلمانی به نام ارنست کرومایر انجام شد. این پزشک آلمانی فرزهای دندانپزشکی در اندازههای مختلفی را که با دستگاه کابلی برقی منعطفی کار میکردند، برای درمان جای زخم، لکه ماه گرفتگی و هیپرپیگمانتاسیون به کار برد. میکرونیدلینگ به شکل امروزی آن نخستین بار در سال ۱۹۹۵ توسط دکتر دزموند فرناندز در فیلادلفیا با استفاده از سوزنهای هیپودرم برای درمان چین و چروک و اسکار انجام شد. همچنین دکتر فرناندز استمپ سوزنی کوچکی را برای القاء تولید کلاژن ابداع کرد. پژوهشهای بیشتر نشان داد که میکرونیدلینگ به جز اسکار، عارضههای پوستی دیگر را نیز با موفقیت درمان میکند.
چگونگی جوانسازی پوست به روش میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ با تحریک پوست به تولید کلاژن باعث جوانسازی پوست میشود. فرض بر این است که خراشهای ناشی از سوزنهای ظریف میکرونیدلینگ آسیبی جزئی را به پوست وارد میکند و پوست بافت غنی از کلاژن جدیدی را در واکنش به این آسیبها تولید میکند. این بافت پوستی جدید بافت و تون یکدستتری دارد. تحلیل کلاژن پوست یکی از پیآمدهای طبیعی افزایش سن یا آسیبدیدگی است. کلاژن بیشتری در نتیجه تحریک پوست برای ایجاد بافت جدید تولید میشود که به سفتتر و جوانتر شدن پوست کمک میکند.
کاربردهای میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ صورت عموماً برای درمان مشکلات زیر انجام میشود:
- جای جوش
- لکههای پیری یا لکههای ناشی از تماس با نور خورشید
- چین و چروکها و خطوط ریز روی صورت
- منافذ بزرگ
- انواع دیگر اسکار یا جای زخم
- کاهش خاصیت ارتجاعی پوست
- یکدست نبودن تون و رنگ پوست
میکرونیدلینگ به جز جوانسازی و درمان مشکلات صورت برای رفع ترکهای پوستی دیگر نقاط بدن نیز به کار برده میشود. جای زخم کلیه نقاط بدن را نیز میتوان با میکرونیدلینگ درمان کرد. البته میکرونیدلینگ در اصل درمانی برای جوانسازی صورت محسوب میشود.
آمادگی قبل از میکرونیدلینگ
رعایت توصیههای پزشک درباره آمادگی قبل از عمل موجب میشود که درمان بدون مشکل انجام شود و احتمال بروز عوارض جانبی به حداقل برسد. قبل از میکرونیدلینگ لازم است که اقدامات زیر را انجام دهید:
- مصرف آکوتان را از ۶ ماه قبل از شروع جلسات میکرونیدلینگ قطع کنید.
- از ۷ ـ ۵ روز قبل از درمان از عاملهای موضعی، مانند ریتینوئیدها، لایهبردارها، آنتی بیوتیکهای موضعی یا اسیدهایی که حساسیت پوست را افزایش میدهد، استفاده نکنید.
- داروهای ضدالتهاب مانند ایبوپروفن، مورتین یا ادویل را از حداقل سه روز قبل از درمان مصرف نکنید. چون این داروها فرایند التهابی طبیعی را که برای جوانسازی پوست حیاتی است، مختل میکند.
- درمان با لیزر/ IPL را از حداقل دو هفته قبل از میکرونیدلینگ انجام ندهید و از آفتاب سوختگی یا تماس پوست بدون محافظ با آفتاب اجتناب کنید.
- وکس، استفاده از کرم موبر یا الکترولیز ناحیههای درمان از ۷ ـ ۵ روز قبل از میکرونیدلینگ ممنوع است.
- صورت را روز درمان با تیغ اصلاح نکنید، چون این کار باعث تحریک پوست میشود. چنانچه موهای پرپشت و زیادی در ناحیه درمان وجود دارد، موها را یک روز قبل اصلاح کنید.
- اگر مستعد زدن تبخال هستید، داروی ضدویروسی را دو روز قبل از درمان و روز درمان مصرف کنید.
- مصرف داروهای رقیق کننده خون را از یک هفته قبل از درمان قطع کنید، چون مصرف این داروها احتمال کبودی را افزایش میدهد.
روز درمان
اگر از مراحل انجام میکرونیدلینگ آگاهی داشته باشید، اضطرابتان از بین میرود و درمان برایتان راحتتر میشود. مراحل درمان میکرونیدلینگ به شرح زیر است:
- پوست تمیز میشود تا هیچ اثری از ضدآفتاب، آرایش، پودر، لوسیون و روغنهای مصرفی روی آن باقی نماند. اگر دوست دارید، میتوانید صورتتان را بعد از رسیدن به کلینیک بشویید.
- بیمار موظف است که هر گونه تغییر مرتبط در شرح حال خود و همچنین کلیه داروهای مصرفی را به پزشک اطلاع دهد.
- متخصص درباره وجود تاتوهای زیبایی در ناحیه درمان سوال میکند.
- لیدوکائین موضعی ۴۵ ـ ۳۰ دقیقه قبل از درمان روی پوست زده میشود.
- میکرونیدلینگ درمانی سرپایی است که تقریباً ۶۰ دقیقه زمان میبرد.
حتما بخوانید: انواع نخ لیفتینگ (کاگ، خاردار، PDO) برای درمان افتادگی پوست صورت
درمان میکرونیدلینگ
متخصص خراشهای کوچکی را با وسیلهای قلم مانند زیر پوست ایجاد میکند. این خراشها آنقدر کوچکند که بعد از اتمام درمان متوجه آنها نخواهید شد. پزشک دستگاه را به صورت یکنواخت روی پوست حرکت میدهد تا پوست جدید به صورت یکدست جوانسازی شود. بیحسی موضعی قبل از شروع درمان اعمال میشود تا بیمار درد کمتری را تحمل کند. بیمار در صورت لزوم سرم یا داروی آرامبخش دریافت میکند.
مراقبت بعد از درمان
پس از میکرونیدلینگ نیز، مانند هر درمان زیبایی پوست دیگری، باید از پوست مراقبت کرد تا بهترین نتیجه ممکن به دست آید. مراقبتهای کلی بعد از میکرونیدلینگ به شرح زیر است:
- داروهای ضدالتهابی را تا یک هفته بعد از درمان مصرف نکنید.
- یخ روی صورت نگذارید و آرنیکا/ بروملین مصرف نکنید. این مواد فرایند التهابی طبیعی لازم برای جوانسازی پوست را مختل میکند.
- حمام آفتاب و تماس طولانی مدت با نور مستقیم خورشید به مدت حداقل دو هفته ممنوع است. بعد از گذشت ۲۴ ساعت حتماً ضدآفتاب (۳۰ SPF یا بالاتر) مصرف کنید و کلاه در فضای آزاد به سر بگذارید.
- اگر دچار درد شدید، مسکنهایی مانند تایلنول مصرف کنید.
دوران بهبود میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یک درمان زیبایی سریع و غیرتهاجمی با حداقل عوارض جانبی است. در این بخش روند معمول دوران بهبود و روزهای بعد از میکرونیدلینگ را شرح میدهیم.
روزهای اول تا سوم
پوست حالتی مانند آفتاب سوختگی دارد. پوست خشک یا حساس به لمس میشود و احساس میکنید که پوستتان کش میآید. بعد از گذشت ۴ ساعت میتوانید، پوست را به آرامی با پاک کننده ملایم و آب سرد شستشو دهید و با ضربات ملایم دست خشک کنید. بعضی نقاط قدری قرمز میشود. کبودی ملایم ۷ ـ ۵ روز دوام دارد و ورم بعد از ۴ ـ ۲ روز برطرف میشود.
توصیه
- به مدت ۴۸ ساعت فعالیتهای بدنی سنگینی که باعث تعریق میشود، انجام ندهید و از رفتن به سونا، حمام بخار و جکوزی خودداری کنید.
- ظرف ۲۴ ساعت نخست بعد از درمان فقط از لوازم آرایشی معدنی استفاده کنید.
- به پشت بخوابید و سرتان را بالا بگذارید تا ورم یا درد به حداقل برسد.
روزهای دوم تا هفتم
پوستهریزی ۵ ـ ۳ روز بعد از درمان شروع میشود. پوست به دلیل افزایش سرعت تبدیل و جایگزینی سلولهای پوستی خشک و پوسته پوسته میشود. پوست درمان شده را به هیچ وجه دستکاری نکنید، نخارانید یا نمالید.
نکته مهم: اجازه دهید که پوست قدیمی به طور طبیعی پوسته پوسته شود و بریزد و آن را همواره مرطوب نگه دارید. از متخصص پوستتان بخواهید که فراوردههای مناسب را توصیه کنند.
روزهای پنجم تا هفتم
پس از آن که احساس کردید، تحریک پوست برطرف شده است، میتوانید برنامه معمول مراقبت از پوست را شروع کنید. اکثر بیماران متوجه بهبود مستمر پوست ظرف چند ماه آینده میشوند.
خطرها یا عوارض جانبی میکرونیدلینگ
پس از میکرونیدلینگ نیز مانند تمام درمانهای زیبایی، احتمال بروز خطرها و عوارض جانبی وجود دارد. تحریک جزئی پوست پس از درمان شایعترین عارضه جانبی میکرونیدلینگ به شمار میآید. همچنین ممکن است پوست تا چند روز قرمز باشد. چنانچه با عوارض جانبی شدیدتری مانند موارد زیر مواجه شدید، حتماً با پزشک معالجتان تماس بگیرید:
- خونریزی
- کبودی
- عفونت
- پوسته پوسته شدن
سوالات رایج
- بانوان باردار
- افراد مبتلا به بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس یا اگزما
- افرادی که زخمهای باز روی پوستشان وجود دارد.
- بیمارانی که به تازگی پرتودرمانی شدهاند.
- بیماران دارای سابقه اسکارهای پوستی
میکرونیدلینگ درمانی مبتنی بر نور نیست و در آن از مواد شیمیایی آسیبزننده یا تکنیکهایی استفاده نمیشود که باعث التهاب شدید پوست شود. به علاوه میکرونیدلینگ آسیب قابل توجهی به اپیدرم نمیزند. بنابراین میکرونیدلینگ درمانی ایمن و موثر برای انواع پوست محسوب میشود. چنانچه درمان به درستی و توسط متخصص مجرب انجام شود، مشکل سوختگی، جای زخم و جوش و ضایعات رنگدانهای به وجود نمیآید. از این گذشته بعد از میکرونیدلینگ نیازی به استراحت کردن ندارید.
میکرونیدلینگ برای درمان طیف وسیعی از مشکلات پوستی، مانند جای زخم، جای جوش، ترک پوستی، ملاسما و … کاربرد دارد. پوست بعد از میکرونیدلینگ صافتر، ضخیمتر، سفتتر و کشیدهتر میشود و رنگ آن یکنواختتر میشود. مراحل القاء تولید کلاژن به شرح زیر است:
- التهاب بلافاصله بعد از درمان شروع میشود.
- واکنش التهابی فرایند بازسازی بافت را برمیانگیزد. فاکتورهای رشد طبیعی بدن موجب ایجاد بافت سالم میشوند.
- تشکیل بافت جدید تا یک سال بعد از درمان ادامه دارد.
اثر جوانسازی پوست معمولاً ۸ ـ ۶ روز بعد از درمان مشخص میشود و نتایج به مرور زمان بهتر میشود. اکثر بیماران فردای روز درمان متوجه درخشش و شادابی پوست سالم میشوند.
میکرونیدلینگ درمانی با حداقل تهاجم است، یعنی دوران بهبود بعد از آن بسیار کوتاه و فرایند التیام آن سریع است. مراقبتهای بعد از درمان بسیار ساده است و میتوان آنها را به راحتی در خانه انجام داد.
میکرونیدلینگ را میتوانید در صورت لزوم هر ۶ ـ ۴ هفته یک بار تکرار کنید. القاء تولید کلاژن به حداقل سه جلسه درمان نیاز دارد، حال آن که برای کاهش جای زخم و جوش باید ۶ ـ ۳ جلسه درمان در فواصل ۶ ـ ۴ هفتهای انجام دهید. تعداد جلسات درمان به شرایط خاص هر بیمار بستگی دارد. درمان میکرونیدلینگ را میتوان بر روی تمام نقاط بدن، مانند گردن، ناحیه دکولته، بازوها، پاها و … انجام داد. تاثیرگذاری درمان معمولاً بعد از همان جلسه اول مشخص میشود.
دستگاه میکرونیدلینگ خانگی فقط برای حفظ نتیجه درمان تخصصی مناسب است، چون عمق نفوذ سوزنهای دستگاههای خانگی فقط ۰٫۵ میلیمتر است که قابل مقایسه با عمق ۲٫۵ میلیمتری دستگاههای تخصصی نیست. دستگاه میکرونیدلینگ خانگی استریل نیست و چون درمان در شرایط غیرکلینیکی انجام میشود، احتمال بروز عفونت بالاتر است. عمق نفوذ درمارولر به سطح آستانه درد هر بیمار در طول درمان بستگی دارد. چنانچه درمان در کلینیک انجام شود، کرم بیحسی ۴۰ دقیقه قبل از درمان روی پوست زده میشود. دستگاه میکرونیدلینگ تخصصی دوازده یا سی و دو سوزن دارد که هر جلسه تعویض میشود، اما سوزنهای دستگاه خانگی به مرور زمان کند میشود. نکته آخر این که کاربرد دستگاه میکرونیدلینگ تخصصی فقط منحصر به جوانسازی پوست نمیشود و از آن برای درمان جای جوش، ترکهای پوستی، شل شدن و افتادگی پوست دست و گردن و همچنین ترمیم موی سر و درمان بیماریهای مرتبط با ریزش مو نیز استفاده میشود. مزیت میکرونیدلینگ این است که سوراخهایی میکروسکوپی را در پوست ایجاد میکند تا فراوردههای موضعی بتوانند در عمق بیشتری نفوذ کنند؛ موادی که در کلینیکهای زیبایی از آنها استفاده میشود، خاصیت درمانی دارند و فرمولاسیون آنها به گونهای است که در عمق بهینه نفوذ میکنند تا بهترین نتیجه ممکن به دست بیاید. میکرونیدلینگ درمانی ایمن و کمهزینه برای جوانسازی پوست است که باید در محیطهای درمان توسط متخصص مجرب انجام شود. درمارولرهای خانگی برای حفظ نتایج درمان میکرونیدلینگ تخصصی مناسب هستند، اما نمیتوانند با درمان میکرونیدلینگی که در محیط درمانی کنترل شده توسط متخصص پوست انجام میشود، رقابت کنند.
متخصص هزینه میکرونیدلینگ را در جلسه مشاوره اعلام میکند. طرح درمان متناسب با نیازهای خاص هر بیمار و نتایج دلخواه وی تهیه میشود، بنابراین امکان برآورد هزینه قبل از معاینه وجود ندارد. به علاوه میکرونیدلینگ را میتوان در کنار درمانهای دیگر انجام داد، که هزینه درمان در این شرایط طبعاً افزایش مییابد.