فرم دهی گونه : برجسته سازی و جوانسازی گونه با تزریق ژل
از سنین پایین این باور را در ما القاء کردهاند که هر چه باریکتر و لاغرتر باشیم، جذابتریم. اما این طرز فکر در حال تغییر است، چون افرادی که بیش از حد لاغر هستند، هر چقدر که سنشان بالاتر میرود، بیشتر در چاق نگه داشتن صورت و حفظ برجستگیهای زیبای صورت به مشکل برمیخورند؛ در نتیجهی لاغر شدن صورت و از بین رفتن برجستگیهای آن، احتمال پیر و خسته به نظر رسیدن بیشتر میشود. البته روشهای مختلفی برای افراد با گونههای لاغر وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان گونهها را دوباره پر و برجسته کرد تا صورت جوان و سرحال به نظر برسد.
تاریخچه تزریق ژل برای فرمدهی
دکتر نویبر در سال ۱۸۹۳ برای نخستین بار سعی کرد که نقصهای صورت را با تزریق چربی پر کند. نویبر چربی لازم را از بازوی بیمار استخراج کرد. بااین حال در اواسط قرن بیستم سیلیکون به جای چربی مطرح شد. سیلیکون از دهه ۴۰ تا ۵۰ مورد استفاده قرار میگرفت، اما بیماران بعد از جایگذاری سیلیکون دچار گرانولوم، یعنی ندولهای کوچک ناشی از ورود جسم خارجی میشدند. ایجاد این ضایعه بسیار ناخوشایند و خطرناک بود، به همین دلیل مصرف سیلیکون برای گونهگذاری ممنوع شد تا این که گونه ایمنتری از سیلیکون در سال ۱۹۹۲ ابداع شد. پیش از آغاز دهه ۱۹۷۰ تحقیقات کافی بر روی کلاژنهای حیوانی مختلف انجام شده بود تا استفاده از آن برای انسان تایید شود.
به این ترتیب تزریق کلاژن و گونهگذاری با پروتز مطرح شد. البته در اوایل قرن یک فیلر کلاژن غیرگاوی نیز ابداع شد. در این بین ژل هیالورونیک اسید نیز در سراسر جهان در حال آزمایش بود. ژلهای هیالورونیک اسید و کلاژن غیرگاوی نسل دوم بررسی و با هم مقایسه شدند تا مشخص شود که کدام یک روش ایمنتر و موثرتری برای برجستهسازی و فرمدهی به گونهها است.
چرا لازم است که ژل برای برجسته کردن گونهها تزریق شود؟
تولید کلاژن و الاستین در بدن به موازات بالا رفتن سن کاهش مییابد. کاهش تولید این مواد باعث لاغر شدن صورت میشود. بنابراین ژل یا فیلر برای جبران تحلیل رفتن کلاژن و الاستین و برجستهسازی در نقاط مختلف صورت، از جمله گونهها تزریق میشود. از طرفی در حالی که برخی افراد از همان بدو تولد به دلایل ژنتیکی گونههای پرتری دارند، عدهای چنین گونههای برجستهای را به ارث نبردهاند و از همان ابتدا گونههایشان صاف است. تزریق ژل در گونهها از مزایای زیر برخوردار است:
- بهبود شکل و زیباتر کردن گونهها: حجم ژلی که در گونههای تزریق میشود به آناتومی صورت و نوع تغییر مورد نظر بیمار بستگی دارد.
- بزرگ کردن گونهها: اگر گونهها صاف باشد یا به اندازه کافی برجسته نباشد، با تزریق ژل میتوان آنها را پر و برجسته کرد.
- بهبود وضعیت پوست روی گونهها: تون و بافت پوست بعد از تزریق ژل در گونهها بهبود مییابد.
- افزایش حمایت ساختاری گونهها: حمایت ساختاری گونهها به موازات بالا رفتن سن کاهش مییابد. تزریق ژل گونهها را حجیم میکند و حمایت ساختاری آن را بهبود میدهد.
- متقارن کردن گونهها: چنانچه گونهها نامتقارن باشد، با تزریق ژل میتوان حجم و شکل گونهها را یکسان کرد.
انواع پر کنندههای پوستی برای فرم دهی گونه
- کلسیم هیدروکسیل آپاتیت به طور طبیعی در استخوانهای بدن انسان وجود دارد و ترکیبی معدنی است. این ترکیب به صورت بیوسنتز تولید میشود، یعنی این که هیچ گونه فراورده حیوانی در تولید آن مورد استفاده قرار نمیگیرد. به همین دلیل خطر بروز حساسیت بعد از این تزریق کاهش مییابد و قبل از تزریق نیز نیازی به تست کردن آن روی پوست نیست. این نوع فیلر نتایجی طبیعی به دست میدهد، ژل تزریق شده جابجا نمیشود و بیماران بعد از تزریق به ندرت با عوارض جانبی روبرو میشوند. این فیلر نخستین بار در دندانپزشکی و جراحیهای ترمیمی و بازسازی مورد استفاده قرار گرفت و ایمنی آن در طول سالهای متمادی اثبات شده است.
- هیالورونیک اسید مادهای است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد. غلظتهای بالایی از این ماده در بافتهای پیوندی نرم و در مایع اطراف چشم وجود دارد. به علاوه هیالورونیک اسید در بعضی غضروفها و مایعات مفصلی و همچنین بافت پوست نیز یافت میشود. این ماده پس از استخراج و فرمولاسیون مجدد به یکی از پرطرفدارترین فیلرهای تزریقی تبدیل شده است. اگر نام این ماده برایتان آشنا است، احتمالاً قبلاً درباره کاربرد آن برای تزریق در مفاصل دردناک بیماران مبتلا به بیماریهای التهابی مفصلی (آرتریت) شنیدهاید، چون درد بیماران بعد از تزریق هیالورونیک اسید آرام میشود و میزان محافظت از مفصلها افزایش مییابد.
- پلی آلکیل ایمید (Polyalkylimide) نوعی پرکنندهی پوستی نیمه دائمی است. این ترکیب واکنش بسیار کمی با بافتهای انسانی دارد، به عبارت دیگر زیست سازگار است و قبل از تزریق آن نیازی به تست حساسیت نیست. این ترکیب امواج رادیویی را از خود عبور میدهد و تداخلی با اشعه ایکس ندارد. لایه نازکی از کلاژن بعد از تزریق به آهستگی ظرف یک ماه دور محل تزریق ایجاد میشود تا این که ژل در نهایت کاملاً در محاصرهی کلاژن قرار میگیرد. در یک جلسه میتوان مقدار زیادی از این ژل را تزریق کرد. این فراورده به مرور زمان جابجا نمیشود و کاملاً پایدار است و حتی در صورت لزوم میتوان آن را از صورت خارج کرد.
حتما بخوانید: فرم دهی صورت با نخ
مراقبت قبل از تزریق ژل برای گونهگذاری
- برای به دست آمده بهترین نتیجه ممکن و به حداقل رسیدن خطر خونریزی یا کبودی در محل تزریق لازم است که مصرف کلیهی داروهای رقیق کننده خون و مکملها، شامل داروهای بدون نسخه مانند آسپرین، مورتین، ایبوپروفن و الیو را از یک هفته قبل از تزریق ژل متوقف کنید. همچنین از مصرف مکملهای گیاهی مانند سیر، ویتامین E و کپسولهای امگا ۳ نیز خودداری کنید. اگر سابقه بیماریهای قلبی ـ عروقی دارید، حتماً قبل از قطع مصرف آسپرین با پزشک معالجتان مشورت کنید.
- اگر سابقه تبخال زدن دور دهان دارید، حتماً موضوع را به پزشک اطلاع دهید تا درمان ضدویروسی قبل از تزریق ژل انجام شود.
- از دو روز قبل از تزریق ژل تا دو روز بعد از آن از مصرف فراوردههای موضعی مانند رتینولهای ترتینوئین (رتین ـ آ)، رتینوئیدها، اسید گلیکولیک، آلفا هیدروکسی اسید یا هر گونه فراورده ضدپیری اجتناب کنید.
- تزریق ژل در دوران بارداری یا شیردهی ممنوع است. همچنین اگر به مواد تشکیل دهندهی ژل حساسیت داشته باشید یا دچار اختلالهای عصبی باشید، نمیتوانید تزریق ژل را انجام دهید.
مراحل تزریق ژل در گونه
متخصص پوست معمولاً ژلهای تزریقی را در بستههای استریل و آماده برای تزریق دریافت میکند. اندازه سوزن به نوع ژل تزریقی بستگی دارد. فیلرهایی که بافت صافی دارند را میتوان با سوزنهای نازکتری تزریق کرد و پزشک برای این که ژل به لایههای عمقیتر پوست برسد، فشار کمتری را اعمال میکند. موضع درمان قبل از تزریق به صورت موضعی با کرم بیحس میشود. ژل با توجه به شرایط بیمار و میزان اصلاح مورد نیاز، در عمق متوسط تا زیاد لایهی درم پوست تزریق میشود. کل تزریق معمولاً ظرف ۳۰ ـ ۲۰ دقیقه انجام میشود.
مراقبت بعد از تزریق
- از ماساژ دادن یا حرکت دادن زیاد ناحیه درمان خودداری کنید، مگر آن که پزشک دستور دیگری داده باشد.
- فعالیتهای بدنی سنگین تا ۲۴ ساعت بعد از تزریق ممنوع است.
- به مدت ۷۲ ساعت سعی کنید که در معرض حرارت یا نور شدید خورشید قرار نگیرید.
- از زیادهروی در مصرف نمک یا الکل پرهیز کنید تا دچار ورم شدید نشوید.
- اگر با ورم مواجه شدید، کمپرس سرد را هر یک ساعت یکبار به مدت ۱۵ دقیقه روی گونهها بگذارید.
- برای تسکین درد میتوانید تایلنول (استامینوفن) مصرف کنید.
- سعی کنید صورت را هنگام خوابیدن رو به بالا نگه دارید و اگر محل تزریق ورم کرد، چند بالش زیر سرتان بگذارید تا سر بالاتر قرار بگیرد و ورم کمتر شود.
- برای انجام لیزردرمانی یا دیگر روشهای درمان پوست باید حداقل ۴ هفته صبر کنید.
نتایج تزریق ژل به گونهها
گونهها بعد از تزریق ژل کمی بالاتر قرار میگیرد و گردتر میشود و در نتیجه تناسب بیشتری با بقیه صورت پیدا میکند. پوست اطراف نیز کشیدهتر و سفتتر میشود، در نتیجه حالت زاویهدار ناخوشایند صورت از بین میرود. تزریق ژل در صورت یکی از موثرترین روشها برای گونهگذاری و فرمدهی به گونهها است. از آنجایی که کلیهی اجزاء صورت بعد از تزریق ژل در گونهها بالاتر میرود، این تزریق اثر چشمگیری بر جوانسازی صورت دارد. بعد از این تزریق گودی زیر چشمها، حالت چرخش رو به پایین گوشههای لب و خط خنده یا چینهای نازولبیال کمتر میشود.
حتما بخوانید: فرم دهی لب با جراحی
عوارض جانبی تزریق ژل در گونهها
چنانچه تزریق به دست متخصص مجرب و با بهرهگیری از تکنیکهای پیشرفته تزریق و با استفاده از میکروکانولا و ژلهایی انجام شود که ایمنی آنها تایید شده است، احتمال بروز عوارض جانبی بعد از تزریق ژل بسیار پایین خواهد بود. در هر حال عوارض جانبی و خطرات احتمالی تزریق ژل عبارت است از:
- واکنشهای مربوط به تزریق: این واکنشها شامل قرمزی محل تزریق بلافاصله بعد از درمان میشود.
- کبودی: برخی بیماران با کبودی مواجه میشوند. با این حال اگر از میکروکانولا (سوزن کند) استفاده شود، خطر بروز کبودی به نحو قابل ملاحظهای کاهش مییابد.
- پخش شدن نامنظم ژل: با ماساژ دادن میتوانید این بینظمیها را برطرف کنید و توده ایجاد شده را از بین ببرید. چنانچه موفق نشدید، جای نگرانی نیست، چون ژل به سرعت و به راحتی حل میشود.
- عفونت: بعد از تزریق ژل نیز مانند هر تزریق دیگری احتمال بروز عفونت وجود دارد. البته چون سرنگ تزریق استریل است و احتیاطهای استاندارد نیز برای مواد تزریق به کار برده میشود، خطر عفونت حداقل است.
- نکروز: نکروز یکی از بدترین عوارض بعد از تزریق ژل است که خوشبختانه به ندرت رخ میدهد. چنانچه ژل تصادفاً در رگ تزریق شود و در نتیجه ژل خونرسانی به پوست/ بافت آن ناحیه را مسدود کند، مشکل نکروز پیش میآید.
- نابینایی: نابینایی یکی از عوارض بسیار نادر تزریق ژل برای گونهگذاری است. تقریباً ۱۰۰ مورد نابینایی در اثر تزریق ژل در سراسر جهان گزارش شده است، این عارضه پیآمد تزریق کردن ژل در رگی است که به شریان مسئول تامین خون و اکسیژن چشم متصل است.
سوالات رایج
خیر، خصوصیات ژلهایی که در گونهها تزریق میشود، مانند بافت بدن است، بنابراین بعد از تزریق به هیچ وجه متوجه نمیشوید که ژل در کدام نقطه قرار دارد. این نوع فیلرها شبیه ژلهای صافی هستند که زیر پوست تزریق میشود.
ژل به طور طبیعی تجزیه میشود و پوست آن را بازجذب میکند. به عبارت دیگر نتیجه تزریق ژل به مرور زمان و به آهستگی از بین میرود و اگر تمایل به حفظ نتیجه داشته باشید، باید تزریق را تکرار کنید.
خیر، گونهها صرفاً به همان وضعیت قبل از تزریق برمیگردد.
تزریق چربی غنی شده با سلولهای بنیادی جایگزینی فوقالعاده و با ماندگاری اثر طولانیتر برای تزریق ژل به شمار میرود.
مهمترین تفاوت بین فیلرهای مختلف موجود به اندازهی ذرات، مواد فعال تشکیل دهنده و مقدار فیلر در هر ویال مربوط میشود. برای مثال پزشکان فیلرهای با ذرات کوچکتر را برای رفع خطوط سطحی و فیلرهای با ذرات بزرگتر را برای رفع چروکهای عمقیتر، بازیابی حجم تحلیل رفته، چینهای پوستی و برجسته کردن لب توصیه میکنند.
تزریق ژل نیز مانند هر درمان پوستی دیگری برای نقاط دچار ورم یا عفونت توصیه نمیشود. از آنجایی که ایمنی تزریق پرکنندههای پوستی در دوران بارداری یا شیردهی بررسی نشده است، انجام این درمان زیبایی در این دورانها توصیه نمیشود. همچنین اگر سابقه تبخال داشته باشید، پزشک توصیه میکند که داروهای ضدتبخال را قبل از تزریق مصرف کنید تا احتمال تبخال زدن بعد از تزریق کمتر شود.
یکی از بزرگترین مزایای تزریق ژل این است که نتایج آن ماندگاری رضایتبخشی دارد، اما دائمی نیست. ماندگاری نتایج تزریق ژل به عاملهای متعددی همچون موضع درمان، نوع و شرایط پوست بیمار، سبک زندگی و سن وی بستگی دارد. پایداری نتیجه تزریق ژل معمولاً بین ۱۲ ـ ۶ ماه است.
هزینه عمل گونهگذاری با تزریق ژل به نوع و میزان ژل تزریق شده برای دستیابی به نتیجه دلخواه بستگی دارد.