فرم دهی صورت با روش های جراحی
امروزه داشتن چهرهای زیبا به طور قابل ملاحظهای مورد توجه واقع شده است. گاهی افراد احساس میکنند اجزای چهره آنها با یکدیگر متناسب نیست و از ظاهر خود رضایت ندارند، این موضوع به ویژه در خانمها باعث عدم اعتماد به نفس میشود. در این صورت جای نگرانی وجود ندارد و امروزه روشهای جراحی زیادی برای ایجاد تناسب بین اجزای چهره وجود دارد. روشهایی همچون کاشت پروتز گونه، فک، چانه و لب، لیفت لب، جراحی گوش، جراحی بینی و بلفاروپلاستی میتوانند برای رسیدن به چهرهای ایدهآل به افراد کمک کنند.
انواع جراحیهای فرم دهی صورت
برخی از روشهایی که امروزه برای فرم دهی صورت در زنان و مردان مورد توجه قرار گرفتهاند عبارتند از:
پروتز صورت
اگر فکر میکنید که بخشی از صورتتان با بقیه اجزاء چهره تناسب ندارد، میتوانید با عمل پروتز صورت چهرهای زیبا و متناسب داشته باشید. جراحان پلاستیک عمل فرمدهی صورت با پروتز را برای بهبود تعادل اجزاء خاصی از چهره توصیه میکنند.
عمل فرمدهی با پروتز برای چه نقاطی از صورت کاربرد دارد؟
هرچند تناسب هر نقطه از صورت را میتوان با جراحی پروتز بهبود داد، فرمدهی با پروتز عموماً برای زیباتر کردن گونهها، چانه، فک و لب کاربرد دارد. اگر از کوچک بودن چانه، خوشفرم نبودن فک یا نداشتن خطوط و انحناهای ظریف صورت ناراحت هستید، جراحی پلاستیک با پروتز میتواند رویای همیشگیتان را برای داشتن صورتی زیبا و متناسب به واقعیت مبدل کند.
- پروتز چانه: با استفاده از پروتز میتوان چانه را بزرگتر و برجستهتر کرد تا با پیشانی و بخش میانی صورت متناسب شود. چانه کوچک و عقب رفته، حتی در صورت فردی که وزن نرمال دارد، به جای آن که یک از اجزاء مشخص صورت باشد، به نظر میآید که در گردنش محو شده است.
- پروتز فک: پروتز فک پهنای یک سوم پایینی صورت را افزایش میدهد. فک ضعیف نیز مانند چانه کوچک و عقب رفته از گردن تشخیص داده نمیشود و به جای آن که زاویهی V شکلی را از گوش تا چانه ایجاد کند، صرفاً شیبی نامشخص دارد. در بعضی موارد هم فک و هم چانه عامل عدمتناسب صورت هستند.
- پروتز گونه: با استفاده از پروتز گونه میتوان گونهها را برجستهتر کرد و صاف بودن و فرورفتگی گونهها را جبران کرد.
- پروتز لب: اگر لبهایتان به طور طبیعی نازک است یا شکل و حجم آنها به مرور زمان از بین رفته است، میتوانید با جراحی پروتز لب دوباره لبهایی قلوهای و برجسته داشته باشید.
جراحی فرمدهی صورت برای چه افرادی مناسب است؟
متقاضی ایدهآل جراحی پلاستیک با پروتز فردی است که سر و جمجمهاش به بلوغ فیزیکی، یعنی مرحلهای رسیده است که در اواخر دوره نوجوانی کامل میشود. فرمدهی صورت با پروتز برای افرادی مناسب است که:
- از سلامت جسمی مناسبی برخوردار هستند.
- سیگار نمیکشند.
- نگرش مثبت و انتظاری واقعبینانه نسبت به عمل دارند و خواسته و هدف مشخصی از عمل زیبایی صورت دارند.
کلیات جراحی فرمدهی صورت
این عمل سرپایی معمولاً یک تا دو ساعت زمان میبرد و تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی انجام میشود. برش عمل پروتز چانه داخل دهان (در امتداد لب پایین) یا روی پوست زیر چانه ایجاد میشود. برش جراحی گونه داخل لب بالا یا پلک پایین ایجاد میشود. سپس جراح پاکت یا کیسهای را شکل میدهد و پروتز را وارد این کیسه میکند. متخصص برش جراحی پروتز فک را روی یکی از دو طرف لب پایین میزند تا بتواند دسترسی لازم را برای ایجاد پاکت محل قرارگیری پروتز فک پایین ایجاد کند. پروتز لب از یک طرف لب، نزدیک گوشه دهان وارد لب میشود. جراح پروتز لب را به صورت افقی وارد لب میکند و از کل طول لب عبور میدهد تا در نهایت پروتز به سمت دیگر لب برسد. جراح برشهای لازم را برای وارد کردن پروتز لب، دقیقاً داخل دهان و زیر لب در نقطهای ایجاد میکند که مشخص نباشد. برشها با بخیههای جذبی بسته میشود.
مراقبتهای بعد از پروتز صورت
- بیماران بعد از جراحی با درد و ناراحتی، به ویژه در اطراف برشها مواجه میشوند. جراح پلاستیک در صورت لزوم مسکن تجویز میکند.
- در بعضی موارد لازم است که لولهی کوچک و باریکی برای تخلیه مایع و خون اضافی جمع شده، موقتاً زیر پوست قرار داده شود.
- مقداری کبودی و ورم عادی است و برطرف شدن آن چند هفته طول میکشد. به بیماران توصیه میشود که سرشان را هنگام خوابیدن بالا بگذارند تا ورم کمتر شود.
- با توجه به گستردگی عمل لازم است که چند هفته مرخصی بگیرید و تا زمانی که جراح اجازه نداده است، از بلند کردن اشیاء سنگین، تمرینها و ورزشهای سخت و شنا خودداری کنید.
نتایج پروتز صورت
نتایج جراحی فرمدهی صورت برای تمام بیماران یکسان نیست، در هر حال نتایج این عمل دائمی است. فرمدهی صورت با پروتز در کل تناسب و زیبایی صورت را بهبود میدهد و به بازیابی یا تعریف خطوط و انحناهای ظریف صورت کمک میکند.
حتما بخوانید: فرم دهی صورت با نخ
جراحی زیبایی گوش
یکی دیگر از جراحیهای زیبایی که امروزه مورد استقبال قرار گرفته است جراحی زیبایی گوش است.
جراحی زیبایی گوش برای چه کسانی در نظر گرفته میشود؟
جراحی زیبایی گوش میتواند به افرادی با شرایط زیر کمک کند:
- دچار بدشکلی مادرزادی
- دارای گوشهای برجسته یا بیرون زده
- تمایل برای کوچک یا بزرگ کردن اجزاء صورت
- خواستار تغییرشکل اجزاء صورت
- رفع آسیبهای ناشی از اختلالات بایت
- درمان عوارض پس از جراحی سرطان
جراحی زیبایی گوش چگونه انجام میشود؟
تکنیک جراحی گوش به نوع مشکل بستگی دارد. تکنیک پرکاربردتر با ایجاد برشی کوچک در پشت گوش انجام میشود تا به این ترتیب غضروف گوش مشخص شود. سپس جراح غضروف را شکل میدهد و آن را به سمت سر خم میکند و با زدن بخیههای جذبی سعی میکند که گوش در شکل جدید باقی بماند. جراح گاهی اوقات لازم میبیند که بخش بزرگتری از غضروف را بردارد تا گوش شکل طبیعیتری را بعد از اتمام جراحی پیدا کند.
اما در تکنیک دیگر، برش مشابهی پشت گوش ایجاد میشود. جراح پوست را کنار میزند و غضروف را با بخیه روی خودش چین میدهد تا به این ترتیب شکل گوش بدون نیاز به برداشتن غضروف تغییر کند.
جراحی زیبایی گوش در اکثر موارد جای زخم نامشخصی را پشت گوش باقی میگذارد که به مرور زمان محو میشود. حتی اگر یک گوش برجسته و نازیبا باشد، باز هم جراحی معمولاً بر روی هر دو گوش انجام میشود تا تعادل بهتری ایجاد شود.
دوره بهبودی جراحی زیبایی گوش چه مدت طول میکشد؟
بیماران کودک و بزرگسال معمولاً ظرف چند ساعت بعد از جراحی بلند میشوند و میتوانند همان روز به خانه برگردند. البته برخی بیماران ترجیح میدهند که شب را در بیمارستان بستری شوند تا اثر بیهوشی عمومی کاملاً از بین برود. سر بیمار بلافاصله پس از جراحی با پانسمان حجیمی پوشانده میشود تا شکلدهی و التیام به بهترین وجه انجام شود. گوشها تا چند روز نبض میزند و اندکی درد میکند، البته این عوارض با دارو تسکین مییابد. اما اگر دردتان بیشتر شد، حتماً به جراح معالجتان اطلاع دهید. پانسمان اولیه بعد از چند روز با پانسمان سبکتری شبیه به هدبند تعویض میشود. توصیههای جراح درباره بستن این پانسمان را، به ویژه شبها رعایت کنید. بخیهها معمولاً جذبی است و نیازی به کشیدن ندارد یا بعد از حدود یک هفته کشیده میشود. هر نوع فعالیتی که نیاز به خم کردن گوش داشته باشد، تا ۶ هفته ممنوع است. اکثر بیماران بزرگسال میتوانند پنج روز بعد از جراحی در محل کار حاضر شوند. کودکان نیز اجازه دارند، بعد از سپری شدن هفت روز به مدرسه بروند، البته به شرطی که هنگام بازی و ورزش مراقب باشند. اگر فرزندتان عمل زیبایی گوش انجام داده است، بهتر است از معلمش بخواهید که چند هفته مراقب فرزندتان باشد.
نتایج جراحی زیبایی گوش چگونه است؟
اکثر بیماران، پیر و جوان، از نتایج جراحی گوش شگفتزده میشوند. البته به خاطر داشته باشید که هدف از این جراحی بهبود شکل است و نباید انتظار نتیجهای بینقص را داشته باشید. همچنین انتظار نداشته باشید که هر دو گوش کاملاً متقارن و شبیه هم باشد. به دست آوردن تقارن کامل بعید و البته غیرطبیعی است.
جراحی افتادگی پلک (بلفاروپلاستی)
بلفاروپلاستی عملی است که برای درمان افتادگی پلک انجام میشود. متخصص زیبایی پوست، عضله و گاهی اوقات چربی علت افتادگی دور چشم را برمیدارد.
متقاضیان ایدهآل جراحی بلفاروپلاستی
جراحی رفع افتادگی پلک به افرادی توصیه میشود که:
- از افتادگی یا پف کردن پلک بالا ناراحت هستند.
- پوست اضافی پلک بالا دید پیرامونیشان را مختل کرده است.
- پلک پایینشان پوست اضافی دارد.
- زیر چشمهایشان پف کرده است.
مراحل جراحی بلفاروپلاستی
- چنانچه قرار باشد که جراحی بر روی هر دو پلک بالا و پایین انجام شود، جراح معمولاً ابتدا عمل را بر روی پلک بالا انجام میدهد. جراح برشی را در امتداد چین پلک ایجاد میکند، پوست، عضله و احتمالاً چربی اضافی را برمیدارد و برش را میبندد.
- برش مربوط به عمل پلک پایین دقیقاً زیر مژهها، روی چین طبیعی چشم یا داخل پلک پایین انجام میشود. جراح پوست شل و افتاده، عضله و چربی اضافی را برمیبردارد یا به نحو مناسب توزیع میکند و برش را میبندد.
نتایج عمل بلفاروپلاستی
نتایج عمل بلفاروپلاستی، مانند جوانتر و آرامتر شدن چهره و ارتقاء اعتماد به نفس حاصل از آن، رضایت اکثر بیماران را جلب میکند. نتایج جراحی برخی بیماران مادامالعمر است؛ هرچند عدهای دوباره با افتادگی پلک مواجه میشوند. کبودی و ورم معمولاً ظرف ۱۴ ـ ۱۰ روز فروکش میکند و بیمار میتواند با آسودگی خاطر در اجتماع حاضر شود. محو شدن جای زخم باقیمانده از برشهای جراحی چند ماه طول میکشد. مراقب باشید که پوست حساس پلک در معرض نور شدید آفتاب قرار نگیرد.
لیفت یا فرم دهی لب
یکی دیگر از جراحیهای زیبایی که به ایجاد تناسب بین اجزای چهره و ایجاد چهره زیباتر کمک میکند لیفت یا جراحی لب است.
کاندیدای عمل فرمدهی لب
متقاضی ایدهآل عمل فرمدهی لب فردی است که:
- بخواهد نتیجه ماندگارتری را از نتایج موقتی تزریق ژل به دست بیاورد، البته تزریق ژل فقط لبها را پرتر میکند.
- از نازکی، برگشتگی، بدون شکل بودن یا افتادگی لبهای خود در اثر گذر عمر ناراحت است.
- جراحیهای دیگری را برای جوانسازی صورت انجام داده است و میخواهد لبهایش با بقیه اجزا صورت همخوانی داشته باشد.
- بعد از عمل رینوپلاستی متوجه شده است که لب بالایش بیش از حد بلند است.
- لبهایش به طور طبیعی نامتناسب است.
- لبهایش از بدو تولد نازک، برگشته یا به حدی صاف بوده که عملاً دیده نمیشود و حالتی عصبانی به صورتش میدهد.
انواع لیفت لب
نکته مهمی که قبل از اقدام برای عمل لیفت لب باید به آن توجه کنید، این است که لیفت لب به تکنیکهای مختلفی انجام میشود. پزشکها برای فرمدهی به لب، تغییر شکل و موقعیت آن و یا برجسته کردن لب از برشها و راهبردهای مختلفی استفاده میکنند. در این بخش محبوبترین تکنیکهای لیفت لب را توضیح میدهیم:
- لیفت لب مستقیم: جراح باریکهای از پوست را از بالای قیطان یا ورمیلیون لب برمیدارد تا انحنای لب واضحتر و جذابتر شود. پزشک با ایجاد کردن برشی کوچک، بافت پوستی نامشخص را رو به بالا میچرخاند تا لب سرختر و پرتر شود. البته تمام جراحان زیبایی با عمل لیفت مستقیم موافق نیستند، چون اسکار مشخصی بعد از این عمل روی لب بالا باقی میماند و خطر تشکیل بافت همند جای زخم نیز وجود دارد.
- لیفت لب از زیر بینی با ایجاد برشی به شکل سبیل: لیفت لب از زیر بینی متداولترین تکنیک عمل لیفت لب است که به برشی خطی نیاز دارد. این برش معمولاً در امتداد پایه بینی مخفی میشود و به همین دلیل به عمل لیفت لب از زیر بینی موسوم است. جراح پلاستیک برشهایی را به شکل سبیل ایجاد میکند تا بتواند لب را از راست، وسط و چپ بالا بکشد. بسیاری از بیماران این روش را ترجیح میدهند، چون جای زخم آن تقریباً دیده نمیشود.
- لیفت لب ایتالیایی: این تکنیک نسخه تغییریافتهای از روش فوق است که به جای یک برش طولانی، به دو برش کوتاه زیر سوراخهای بینی نیاز دارد. هرچند لیفت ایتالیایی روش متداولی نیست، غالباً به افرادی توصیه میشود که نتایج جزئیتری با اسکار کمتر میخواهند.
- لیفت گوشه لب: چنانچه بیمار بخواهد چهرهی خندانتری پیدا کند، لیفت گوشه لب بهترین تکنیک برای رسیدن به این خواسته است. جراح در عمل لیفت گوشه لب یا لیفت خندهی دنداننما، مقدار کمی از پوست را از هر دو گوشه دهان برمیدارد تا لب حالت خندانتری پیدا کند. لیفت گوشه لب مناسبترین روش برای افرادی است که میخواهند چهره بشاشتری داشته باشند و با اخم دائمی چهره خود خداحافظی کنند. بسیاری ترجیح میدهند که لیفت گوشه لب را همراه با لیفت لب بالا انجام دهند تا لبها زیباتر و پرتر شود.
- لیفت میانی لب: لیفت میانی لب بالا را کوتاه میکند تا لب برجستهتر و پرتر دیده شود. جراح برش کوچکی را زیر بینی ایجاد میکند.
دوران بهبود و مراقبتهای بعد از عمل
جراحی لیفت لب معمولاً عملی سرپایی است که تحت بیحسی موضعی انجام میشود، اگرچه بسیاری از پزشکان این عمل را بنا به درخواست بیماران تحت بیهوشی عمومی انجام میدهند. چنانچه فقط لب برای انجام عمل بیحس شود، خطر بروز عوارض به حد قابل ملاحظهای کاهش مییابد. چون لیفت لب عملی سرپایی با حداقل تهاجم است، میتوان آن را یکی از عملهای ایمن جوانسازی صورت محسوب کرد. دوران بهبود بعد از عمل لیفت لب عموماً پنج تا هفت روز است و لب تا سه روز ورم متوسطی دارد. پزشکان توصیه میکنند که از کمپرس سرد برای کنترل ورم استفاده کنید و دوز پایینی از داروهای مسکن را برای تسکین درد بعد از عمل مصرف کنید. جراح بخیهها را بعد از پنج روز میکشد و زخم مربوط به برشهای جراحی به تدریج بهبود مییابد.
حتما بخوانید: فرم دهی لب با جراحی
کوچک کردن لب بالا و پایین
جراحی کوچک کردن لب برای افرادی مناسب است که از بزرگ بودن لبهایشان ناراحت هستند. عمل کوچک کردن لب عملی سرپایی است که تحت بیحسی موضعی انجام میشود، البته اگر عملهای دیگری نیز در کنار عمل کوچک کردن لب انجام شود، بیمار بیهوش میشود. جراح برشی افقی را داخل لبها ایجاد میکند، سپس بافت و چربی اضافی را از لبها تخلیه میکند و در انتها زخم را بخیه میزند و میبندد. جراحی کوچک کردن لب را میتوان روی لبهای بالا و پایین انجام داد تا چهره زیباتر و متناسبتر شود.
دوران بهبود
مصرف مسکن و گذاشتن کیسه یخ روی لبها برای کاهش درد و ورم بعد از جراحی توصیه میشود. بیماران معمولاً میتوانند ظرف یک هفته سر کار حاضر شوند. نتیجه نهایی تقریباً دو تا سه ماه بعد از جراحی مشاهده میشود.
جراحی بینی
رینوپلاستی یا جراحی زیبایی بینی یکی از متداولترین عملهای جراحی پلاستیک است که برای تغییرشکل، کوچک یا بزرگ کردن بینی انجام میشود تا به این ترتیب اعتماد به نفس بیمار با متناسبتر و زیباتر شدن صورت بیشتر شود. همچنین رینوپلاستی گاهی عملی ترمیمی است که برای اصلاح نقص مادرزادی یا آسیبهایی مانند شکستگی بینی انجام میشود.
دلایل انجام جراحی بینی
رینوپلاستی عملی ایدهآل برای رسیدن به نتایج زیر است:
- متناسب کردن اندازه بینی با دیگر اجزاء صورت
- تغییر پهنای پل بینی
- زیباتر کردن نیمرخ بینی و از بین بردن قوز یا فرورفتگی روی بینی
- اصلاح نوک بینی و رفع حالت گوشتی، بسیار بزرگ، افتاده یا سربالای غیرعادی
- تغییر زاویه بین بینی و دهان
- تغییرشکل سوراخهای بینی تنگ و بدشکل
- اصلاح عدم تقارن یا انحراف بینی
جراحی زیبایی بینی برای چه افرادی مناسب است؟
متقاضی ایدهآل عمل زیبایی بینی فردی است که:
- رشد صورتش کامل شده باشد.
- از سلامت عمومی مناسبی برخوردار باشد.
- سیگار نکشد.
- بنا به میل خود و نه تحت فشار اطرافیان بخواهد عمل بینی انجام دهد.
- انتظاری واقعبینانه از نتیجه عمل داشته باشد.
روش انجام جراحی بینی
عمل زیبایی بینی معمولاً عملی سرپایی است که تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی همراه با آرامبخش انجام میشود. جراح عمل زیبایی بینی را به یکی از دو روش باز یا بسته انجام میدهد. برشهای عمل بسته داخل سوراخهای بینی ایجاد میشود، اما برشهای عمل باز روی کلوملا، بافت بین سوراخهای بینی زده میشود. جراح بافتهای نرم کشیده شده روی بینی را در هر دو روش به آرامی بلند میکند و استخوان و غضروف را به شکل دلخواه درمیآورد. غضروف اضافی لازم برای بزرگ کردن بینی غالباً از تیغه میانی بینی (سپتوم) گرفته میشود. چنانچه بینی انحراف داشته باشد و تیغه وسط بینی کج باشد، جراح سپتوم و ساختارهای داخلی بینی را تنظیم میکند تا تنفس بهتر شود. سپس جراح بافتها را دوباره روی ساختار بینی میکشد و زخم را با بخیه میبندد. چنانچه بیمار دوست داشته باشد که سوراخهای بینی را نیز تغییرشکل بدهد، این عمل در مرحله پایانی رینوپلاستی انجام میشود. کل عمل معمولاً یک تا دو ساعت طول میکشد.
دوران بهبود بعد از جراحی بینی
ورم، درد بینی یا سردرد سنگین، مقداری ورم و کبودی، خونریزی یا گرفتگی بینی از عوارض موقتی بعد از عمل بینی است. حال اکثر بیماران بعد از دو روز بهبود مییابد و ظرف یک هفته میتوانند سر کار حاضر شوند. نتایج رینوپلاستی به تدریج و به موازات برطرف شدن ورم مشخص میشود. بینی در طول یک سال نخست بعد از عمل هر از گاه ورم میکند. ورم بینی صبحها شدیدتر است و در طول روز فروکش میکند. استفاده از لنز بلافاصله بعد از عمل اشکالی ندارد، اما تا هفت روز باید عینک را با چسب به پیشانی بچسبانید یا روی گونهها بگذارید.
نتایج جراحی بینی
بیمارانی که هدف واقعبینانهای از نتیجه عمل بینی دارند، معمولاً از شکل جدید بینیشان کاملاً راضی هستند. نتیجه قطعی به ساختار غضروف و استخوان بینی بیمار، شکل صورت، ضخامت پوست و سن بیمار بستگی دارد.